skip to Main Content

Jak správně používat platební kartu

Platební Nebo Kreditní Karty- Jejich Bezpečné Použití - Ilustrační Foto

Platební či kreditní kartu mnoho z nás už bere za samozřejmost. Jak ji ale správně používat, aby placení bylo vždy bezpečné? To vám poradíme v aktuálním článku, kde se zaměřujeme nejen na platby u obchodníků, ale třeba i na výběry z bankomatů nebo na platby po internetu. Svou platební kartu navíc střežte stejně dobře jako hotovost, protože se dá rovněž snadno odcizit a zneužít.

Dávejte si pozor při výběrech z bankomatů

Platební kartu běžně využíváme na výběry z bankomatů. Ne vždy jí totiž lze přímo platit. Když potřebujete hotovost, kterou doma nemáte, je ideální zajít k bankomatu a peníze si vybrat. Vybírat můžete nejvýhodněji z bankomatu své banky, vyberete si však i u banky jiné, jen si většinou připlatíte. Dnes už banky nabízejí několik výběrů zdarma, které však často podmiňují například placením kartou nebo dosažením určitého obratu na účtu.

Bankomat si vždy dobře zkontrolujete a při zadávání si PIN zakryjte rukou. Pokud na něm uvidíte něco podezřelého, tak raději peníze nevybírejte a zajděte k jinému. U bankomatu rovněž dodržujte diskrétní zónu. Nikdo by vám tak neměl při vybírání peněz koukat přes rameno a stejně tak vy byste se neměli na nikoho lepit. Přece jen, jedná se o soukromou záležitost.

Preferujte embosovanou platební kartu

Embosovaná platební karta je mnohem univerzálnější než karta s čipem a lze ji použít na většině platebních terminálů. Platební karty dnes stále ve větší mírně přijímají obchody, restaurace, ubytovací zařízení atd. Někdy se vám může stát, že je platba kartou u obchodníka zpoplatněná. To proto, že se s používáním terminálu pojí poplatky.

Jestliže vlastníte bezkontaktní platební kartu, nemusíte zadávat PIN u plateb do 500 Kč, což je pro většinu lidí příjemné, protože se tím platba výrazně urychlí. Ať už jde o platby v kamenných prodejnách nebo na internetu, doporučujeme vám nastavit si nižší limity, aby odpovídali tomu, co skutečně využijete. Vysoké limity na platbu kartou jsou zbytečné, pokud nikde neplatíte velké částky. Jen je pak možné kartu snadněji zneužít.

Například když platíte online, nezadáváte vůbec svůj PIN a veškeré informace pro provedení platby jsou uvedené přímo na kartě. Některé banky zavedly ověření platby textovou zprávou, takže vám po vyplnění údajů pro online platbu přijde SMS.

Platební karta je užitečný nástroj, který vnáší do běžného života mnohá zjednodušení. Dá se však snadno zneužít, proto si při používání karty vždy dejte dobrý pozor.

Hlavní výhody platebních karet

  • Peníze z běžného účtu máte okamžitě k dispozici.
  • Používání karty je bezpečnější než nošení hotovosti v peněžence.
  • Dnes běžně vydávané platební karty využijete téměř kdekoliv na světě.
  • Kartu při krádeži okamžitě zablokujete a zabráníte jejímu zneužití.

Poslední články

Pozor na půjčky od soukromé osoby

Proč si dávat pozor na půjčky od soukromé osoby

Dříve, než se rozhodnete podepsat smlouvu o půjčce, zjistěte si o poskytovateli veškeré informace. Hledejte obchodní historii a skutečné reference od lidí, kteří mají s vámi vybraným poskytovatelem nějaké zkušenosti.…

mKonto je účet bez zbytečných poplatků

mKonto – běžný účet zdarma od mBank.cz

Využívá jej už více než 700 tisíc lidí a jde o účet oceňovaný i v prestižních soutěžích. mKonto je skutečnou vlajkovou lodí mBank, která v českém prostředí působí již od roku 2007…

Diskuse

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back To Top
Vyhledat